TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİM-HÜSNÜ BOZKURT KONYA MİLLETVEKİLİ

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİM-HÜSNÜ BOZKURT KONYA MİLLETVEKİLİ

 

1)Genel Başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının (delege) en fazla %5’inin yazılı önerisi alınmalı. % 5’ten fazla imza Divanca  kabul edilmemeli.

 

2)Genel Başkan, faaliyetlerinde kendisine yardımcı olması için en fazla 10 danışman belirlemeli.

 

3)Parti Meclisi; Genel Başkan ve kurultayca gizli oyla seçilmiş 80 üyeden oluşmalı. Parti Meclisi üyesi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyesi adaylığı için daha az veya fazla olmamak üzere 5 delegenin yazılı önerisi alınmalı. Genel Başkan kontenjanı ( Bilim Yönetim Kültür Platformu )

% 10 yani 8 kişi olmalı ve 2 katı aday ( 16 ) arasından seçilmeli.

 

4)Parti Meclisi toplantılarına, partinin TBMM Grubu Başkan Vekilleri, Grup Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Genel Başkanlarının yanı sıra İl Başkanları da katılabilmeli.

 

5)Merkez Yönetim Kurulu; Genel Başkan, Genel Sekreter ve 15 MYK üyesi olmak üzere toplam 17 kişiden oluşmalı.

 

6)15 MYK üyesi Parti Meclisi üyeleri tarafından gizli oyla seçilmeli. Görev dağılımı ise Genel Başkan tarafından yapılmalı. Genel Başkan Yardımcılığı kaldırılmalı.

 

7)Genel Başkan, Parti Meclisi üyeleri, TBMM’nin partili üyeleri ve partili bakanlar, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleri gibi il ve ilçe başkanları da kurultayın doğal üyesi (delege) sayılmalı. Esas amaç ilçe ve il kongreleri ile kurultayın partinin kayıtlı tüm üyeleri ile yapılması. Ancak Siyasi Partiler Yasası engeli olduğundan, şimdilik kurultay delege sayısını olabildiğince artırmak düşünülmeli.

Bu anlamda bütün il ve ilçe Başkanlarının da Milletvekilleri, PM ve YDK üyeleri gibi Doğal Kurultay Delegesi olmaları sağlanmalı.

Buna da yasal engel varsa; tüm seçimler olağan takvimden makul süre önce tüm üyelerle yapılmalı, belirlenen tarihlerde kongreler ve kurultayca usulen onaylanmalı.

 

8)Partinin daha çok oy aldığı illere Partili Milletvekili sayısı kadar ( ya da 2 katı ) ilave Doğal Delege ( 131 ya da 262 ) verilmeli.

 

9)Bütün kongre ve kurultaylar Çarşaf Liste ile yapılmalı. Kurultay’da yapılacak tüm seçimler 1 günde tamamlanmalı.

 

10)Kurultayda seçimler ( GB, YDK, BYKP ve PM ) aynı gün, 4 oy pusulası ( Genel Sekreterin kurultayca seçilmesi kabul edilirse 5 ) ve çarşaf liste ile yapılmalı. Listeler soyadı sırasına göre dizilmeli, Aday No olmamalı.

 

11)Genel Sekreter kurultayda seçilmeli. Genel Sekreter adaylığı için de üye tam sayısının en fazla % 5 ’inin yazılı önerisi alınmalı. Bu uygun bulunmazsa Parti Meclisi’nde MYK üyelerinden ayrı olarak gizli oyla seçilmeli ve örgütlerden sorumlu ( 2. adam ) olmalı.

 

12)Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi adayları tüm üyelerin katılımıyla yargı gözetiminde ÖN SEÇİM ile belirlenmeli. Adaylar, partinin % 5’in altında oy aldığı ve yeterli aday başvurusu olmayan seçim çevrelerinde merkez yoklaması ile belirlenmeli.

 

13)Milletvekili seçimlerinde Genel Başkan kontenjanı % 5 olmalı ve sadece parti dışı adaylar için kullanılmalı. Üst organ üyeleri ( PM, YDK ) kontenjan adayı olamamalı.

 

14)Partinin Cumhurbaşkanı adayı, kayıtlı bütün üyelerin katılacağı ön seçimle belirlenmeli. Bu yöntem kabul edilmeyecekse, seçilmiş bütün örgüt yöneticileri, ( İl Başkanları, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Disiplin Kurulu Üyeleri, Kadın ve Gençlik Kolları İl  Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları, İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ) seçilmiş ve doğal kurultay delegelerinin yani yaklaşık 20 – 25 bin kişinin katılımıyla ve Ankara’da yargı gözetiminde yapılacak önseçimle belirlenmeli.

 

15)Parti Meclisi her ay toplanmalı, politika oluşturmalı, denetleme görevi yapmalı.

 

16)Yılda 1 kez Küçük Kurultay toplanmalı.

 

17)Önceki Genel Başkanlarımız, Bakanlarımız, Milletvekillerimiz ve partili kanaat önderleri, gazeteciler, sanat ve kültür insanları ile demokratik kitle örgütleri başkanlarından oluşturulacak Danışma Kurulu, her 3 ayda 1 Genel Başkan ve MYK ile toplanmalı, tavsiye ve görüşleri alınmalı.

 

18)Üyelik statüsünü belirleyen yeni bir düzenlemeye gidilmeli. Aktif – Pasif üyelik sistemi veya Puanlama Sistemi getirilmeli.

 

 

 

Mustafa Hüsnü BOZKURT

Konya Milletvekili