Şüpheli Asker Ölümleri ve Mobbing Soru Önergesi

7CHP Konya Milletvekili Dr. M.Hüsnü Bozkurt Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Mustafa Hüsnü BOZKURT

           Konya Milletvekili

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan mobbing ve intihar vakaları kamuoyunda sıklıkla gündeme gelmektedir. Son olarak 13 Ocak 2016 İzmir’in Bergama İlçesi’nde vatani görevini yapan bir erimiz, nöbette tüfekle yaşamına son vermiş, 26 Ocak 2016’da Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde Erzurumlu bir askerimiz intihar etmiştir. Özellikle son yıllarda büyük bir ivmeyle artan TSK’da intihar vakaları ve askeri personel üzerinde psikolojik baskı yaratan mobbing uygulamaları, ivedilikle çözüm bekleyen konular arasında yer almıştır.

Araştırmalar, TSK’daki lider personelin büyük bir kısmının, meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığına işaret etmektedir. Geçtiğimiz Mart ayında Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) tarafından düzenlenen TSK’da yaşanan intihar vakaları ve askeri personel üzerinde psikolojik baskı yaratan mobbing uygulamaları konulu panelin sonuç bildirgesine göre, TSK’da Mart 2015’e kadar olan son 10 yıllık süre içinde yaşanan intihar vakası, şehit sayısından fazladır. Mart 2015’e kadar son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818’ iken, aynı süre içerisinde kışlalarda 934 asker intihar etmiştir.  
Diğer yandan, mobing mağduru askerlerin % 42’si hakaretten, %30’u dayaktan, %28’i orantısız cezalardan, %24’ü sağlık hizmeti alamamaktan, %14’ü aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmaktan, %14’ü tehdit edilmekten, %7’si rütbeli personelin şahsi işlerine koşturulmaktan, %7’si uykusuz bırakılmaktan şikayetçidir. 

 

Bu bağlamda;

  • Bakanlığınız verilerine göre, son 10 yıl içinde ve yıllar itibariyle TSK bünyesinde intihar eden asker sayısı kaçtır; rütbeleri nelerdir?
  • TSK’nın mevcut yapısının gözden geçirilerek, askerleri intihardan vazgeçirmek için sistem üzerinde gerekli değişiklikler yapılmasına yönelik çalışmanız bulunmakta mıdır?
  • Askeri okullarda psikoloji, sosyoloji ve insan hakları konularında hangi dersler ve ne sıklıkla verilmektedir?
  • TSK mensuplarına özellikle lider personel konumunda bulunan askeri personele mobbing konusunda meslek içi eğitim verilmekte midir?
  • Askeri Ceza Kanunun 110. Maddesin yer alan madunun şikayetnamesini saklamak veya geri aldıranlara, 111. Maddesinde yer alan hak edilmemiş ve müsaade olunmamış cezayı kasten verenlere ve 117. Maddesine yer alan maduna müessir fiil yapanlara öngörülen cezaların arttırılması için yasal düzenleme düşünülmekte midir?

 

Bu yazıyı sosyal medyada paylaş