GATA VE ASKERİ LİSELERİN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA DEVRİ SONRASI HİZMET VE GÜVENLİK ZAAFİYETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

27304CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, GATA VE askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası baş gösteren hizmet ve güvenlik zafiyetini Meclis gündemine taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Mustafa Hüsnü BOZKURT
Konya Milletvekili

17 Ağustos 2016 Tarihli ve 29804 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 2016/9109 sayılı Kararı ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredilmiştir. Ne var ki bu devir sonrası, gerek GATA’da gerekse askeri hastanelerde askeri hekimlik hizmetlerinin ortadan kaldırılmasından doğan sağlık zafiyeti ve ayrıca ciddi güvenlik sorunları yaşandığına dair şikayetler tarafıma iletilmiş, basın yayın organları aracılığı ile de kamuoyuna yansımıştır.

Bilindiği üzere, dünyanın bütün çağdaş ordularında silahlı kuvvetlerinin kendi sağlık hizmetleri ve buna bağlı uzmanlık alanları mevcuttur. Kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunma, hava, uzay, su altı hekimliği, harp cerrahisi gibi çok özel uzmanlık gerektiren alanlar, sivil tıp fakültelerinde eğitime tabi değildir. Ülkemizde de bahsi geçen faaliyetleri yürütmekle sadece GATA ve askeri hastanelerin yetkili kılındığı gibi rehabilitasyon merkezi ve gazi uyum evlerinde sunulan hizmet askeri uzmanlık gerektirmektedir. GATA ve askeri hastanelerin devri ile özellik gerektiren söz konusu sağlık alanlarında Sağlık Bakanlığı’nın yetişmiş hekimi olmadığı gerçeği ışığında Türk ordusu bu hizmetlerden mahrum bırakılmıştır.

Diğer yandan GATA’da tedavi gören yakınlarını ziyaret edenler, devir öncesi ziyaretlerinde hastane girişinde güvenlik kontrolünden geçtiklerini ancak mevcut durumda hiçbir kontrole tabi tutulmadıklarını dile getirmektedir. Hastane bahçesini Suriyeli’lerin mesken tuttuğu, burada kendi aralarında eğlence düzenledikleri tarafıma iletilen şikayetler arasındadır. Nitekim Van Asker Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrasında, PKK’lı olduğu iddia edilen bir hemşirenin hastanede tedavi gören askerlerimizi zehirlemek isterken yakalandığı bilgisi de kamuoyuna yansımıştır.

Bu bağlamda;

1) Vatandaşlarımızı kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunmak, hava, uzay, su altı hekimliği, harp cerrahisi faaliyetlerini yürütmekle ülkemizde sadece GATA ve askeri hastaneler yetkili kılınmıştı. Bu hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası, yukarıda bahsi geçen hizmet açıklarının ne şekilde kapatılması düşünülmektedir?
2) GATA ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası, hastanelerdeki güvenlik zafiyetine ilişkin Başbakanlığa ya da Sağlık Bakanlığı’na ulaşmış kaç şikayet bulunmaktadır?
3) Hastane girişlerinde güvenlik kontrolünün yapılmamasının gerekçesi nedir? Çoğu terörle mücadele ederken yaralandıkları için tedavi gören askerlerimizin, terör örgütüne mensup kişi ya da kişilerce hastanede şehit edilmesi halinde bunun sorumluluğunu kim üstelenecektir?
4) Gazilerimizin ve askeri hastanelerde tedavi gören askerlerimizin güvenliğini yeniden tesisi etmek için GATA ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devrini öngören KHK’nın gözden geçirilerek, GATA’nın yeniden Genelkurmay’a, askeri hastanelerin de TSK bünyesindeki kendi kuvvet komutanlıklarına devri düşünülmekte midir?
5) Olası darbe girişimlerinin önlenmesi adına GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlanırken nasıl bir fayda sağlaması amaçlanmıştır?

Bu yazıyı sosyal medyada paylaş