Esnaf Odaları Araştırma Önergesi

 

meclisCHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, esnafların ve esnaf odalarını sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun; “Odaya kayıt” başlıklı 6. Maddesine göre, esnaf ve sanatkarların sicile kayıtları yapılmadıkça, hiçbir şekilde odaya kaydı yapılamamakta, sicile kayıt olan esnaf ve sanatkarlara ait bilgiler de sicil tarafından; elektronik ortamda, ilgili odalara kayıt için gönderilmektedir.

Aynı yasanın 61. maddesinde de üyenin odaya ödeyeceği yıllık aidatın, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamayacağı ve kayıt ücretinin alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmayacağı belirtilmektedir. Esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyette bulunabilmeleri için, her ilde kurulu bulunan esnaf ve sanatkar siciline ve dolayısıyla ilgili odaya kayıt olmaları ve aidat ödemeleri de 5362 sayılı Kanun gereğidir.

 

Ne var ki bugün pek çok esnaf ve sanatkar odası, üye aidatlarını toplayamamaktan dert yanmaktadır. Oysaki 5362 sayılı Kanunun 14. Maddesine göre odaların ana gelirini kayıt ücreti ve yıllık aidatlar oluşturmakta, oda yönetimleri de ilgili kanunda belirtildiği üzere, esnaf ve sanatkarlar ile yanlarında çalışanların mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılama, faaliyetlerini kolaylaştırma, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlama gibi başlıca görevlerini neredeyse tek gelir kaynakları olan üye aidatlarını toplayabildikleri ölçüde yerine getirmektedir. Ancak bugün mali açıdan yetersiz olan ve sıkıntılar yaşayan pek çok oda, üyelerine yönelik yürütmekleri gereken hizmetlerin aksamasından rahatsızlık duymaktadır. Esnaf ve sanatkarların birçoğunun odaya kayıt yaptırdıktan sonra yıllarca uğramadığını ve birikmiş aidat borcunu ödemediğini dile getiren oda yönetimleri, zaten çeşitli zorluklarla karşı karşıya olan esnafın borcu nedeniyle üzerine gidemediklerini ve kendileri de her ne kadar oda yönetiminde de olsalar esnaf oldukları için borcun tahsilini icra takibi yoluyla uygun görmediklerini de dile getirmektedir. Bu doğrultuda esnaf ve sanatkar odaları, kendilerine verilen görevleri yerine getirebilmeleri için gelire ihtiyaçları olduğunu belirtirken, bunun sağlanması için, esnaf ve sanatkarların ödedikleri harç veya işlem ücretinden odalara pay verilmesi gibi yasal düzenlemelerle çözüm talep etmektedir.

Diğer yandan, sınırlı öz sermaye ile çalışan, sahibi oldukları küçük ticarethaneler ile hizmet sunan ve ülke istihdama önemli katkı sağlayan esnaf ve sanatkarlar piyasa koşullarıyla ve hiç durmaksızın açıan AVM’ler ile rekabet etmeye çalışmakta ve birçoğu başaramayarak kepenk kapatmaktadır. Varlığını sürdürenler ise Bağ-Kur primleri, vergi yükü, elektrik su, telefon giderleri, çalışan ücretleri, sigorta primleri gibi pek çok ödeme kalemi ile baş etmek zorunda kalmaktadır. Yukarıda sayılan sebepler dolayısıyla hem esnaf ve sanatkar odaları hem de esnaf ve sanatkarlar varlıklarını ve işlevlerini sürdürmekte ciddi sorunlar ile karşı karşıyadırlar.

Bu doğrultuda, ilgili temsilcilerin görüşlerine başvurularak, esnaf ve sanatkarların maddi koşullarını da zorlamayacak biçimde bağlı oldukları odalara ödemeleri gereken ve odaların da neredeyse tek gelir kalemi olan üye aidatlarının ödenmesine yönelik yasal yolların belirlenmesi ve bu konuda odalara Devlet desteği sağlanmasının yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104. Ve 105. Maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

Mustafa Hüsnü BOZKURT

Konya Milletvekili

Bu yazıyı sosyal medyada paylaş